Proč pořídit krmítko pro ptáky, a jak se o něj starat

Krmítko pro ptáky je velice prospěšné, obzvláště v zimních měsících, kdy opeřenci hůře shánějí potravu. Pokud postavíte nebo zakoupíte ptačí krmítko, tak jim ulehčíte toto náročné období.

Ujistěte se ovšem, že krmítko umístíte v dostatečné výšce od země i daleko od stromů a keřů, ze kterých by na ně mohla vyskočit kočka. Případný pichlavý keř poblíž ptactvo naopak ochrání před útoky létajících dravců.

Kdy a jak často plnit ptačí krmítko?

Ačkoliv chcete vašim ptačím sousedům dopřávat spoustu dobrého jídla, je také důležité je nepřekrmovat. Ptáci se rychle naučí, kde sehnat jídlo bez práce a mohou tak přijít o přirozené pudy a schopnosti, jak si obstarávat v zimě potravu. Ptákům pomáhá přikrmování především v době, kdy je teplota pod bodem mrazu. Když je teplota nad nulou, potravu si dokáží snadno sehnat sami.

Rozhodně nedoplňujte krmítko hned, jak ho ptáci vyzobou. Krmítko stačí naplnit každé ráno vámi vybranou směsí. Ptactvu to bude stačit jako pomoc, zpestří jim stravu a zároveň si zvládnou hledat potravu i nadále sami. A protože si na tento režim zvyknou, vy budete mít skvělou příležitost je pravidelně sledovat.

Co dávat do ptačího krmítka?

Směs, kterou byste měli do krmítka dávat, záleží na tom, zda chcete krmit všechny létavce bez rozdílu, nebo se třeba zaměřit na jeden ptačí druh. Pokud chcete udělat radost všem druhům ptáků, tak můžete v obchodě či zverimexu zakoupit předpřipravenou krmnou směs. Těchto směsí existuje řada druhů, mezi nimi například Krmivo pro volně žijící ptáky, Směs do krmítek, Směs pro venkovní ptactvo či Zimní směs pro venkovní ptactvo.

Stejnou směs si také můžete vyrobit sami smícháním semen slunečnice, prosa, ovsa, drcených vlašských a lískových ořechů, máku, nakrájených rozinek a hořčičného semínka. Pokud v krmítku bude nějaký typ krmení zůstávat, do směsi ho už nepřidávejte.  Ze směsí můžete dělat pomocí sádla i lepkavou směs, kterou pomažete borové šišky.

Pokud však chcete zkusit přilákat specifické ptáky, budete se muset, stejně jako oni, specializovat. Kosi přitáhnou za jablky, bobulemi, ovesnými vločkami či dokonce bramborami vařenými v nesolené vodě. Zvonci zelení mají zase rádi slunečnicová semínka, která si posbírají i zpod krmítka, pěnkavy nalákáte jakýmikoli semeny i jeřabinami, vrabci zase nepohrdnou ničím, co jim nabídnete, a nevadí jím ani sbírat ze země. Brhlíky zase potěšíte velkými semeny jako jsou kukuřice, slunečnice, ovesné vločky a jakékoli oříšky. Dlask tlustozobý dokonce bude rád za pecky třešní, co zůstaly na stromech, sojka si klidně dá kus špeku, stehlík má rád semena plevele a sýkorky potěší slunečnice a zavěšené tukové koule.

Možností je tedy skutečně celá řada a záleží skutečně jen na vás, jak chcete svým opeřeným sousedům přilepšit. Při krmení se ovšem vyhýbejte bílému pečivu a dbejte, aby v krmítku nezůstávaly hnijící kousky potravin.

Jaký zvolit typ krmítka

Na trhu najdete mnoho různých typů krmítek. Opět záleží na vás, jestli chcete přikrmovat větší či menší ptactvo. Obecně lze říci, že krmítko by mělo mít rozhodně stříšku větší než je krmná plocha, aby krmení neplesnivělo. Také by se do něj mělo krmivo snadno doplňovat. Existují různé plastové a keramické modely, ale klasické dřevěné závěsné krmítko nenarušuje přírodní vzhled a příjemně doplňuje své okolí či zahradu.

Závěsná dřevěná krmítka pověšená na strom snadno přitáhnou pozornost ptáků, kteří se na stromech sdružují. Pokud nemůžete zajistit, aby ze stromu neměla ke krmítkům přístup kočka, je vhodné zavěsit krmítko třeba na sušák na prádlo nebo na jiné volně stojící konstrukce. K dostání jsou také krmítka zapichovací, případně si můžete vyrobit jednoduchou trojnožku, na kterou krmítko zavěsíte. Na trojnožku můžete též pomocí hřebíků snadno připevnit tukové koule nebo jablka.

Krmítková nákaza

Pokud se v okolí vašeho krmítka začnou vyskytovat ptáci, kteří se viditelně chovají a vypadají jinak než běžně (jsou neteční, stále načepýření, mají sliny okolo zobáku…), přerušte krmení. Krmítko vyprázdněte, vydezinfikujte a pořádně vysušte. S krmením pokračujte až po 14 dnech, aby se nemocní ptáci naučili létat jinam a nenakazili velké množství zdravých jedinců, kteří se na krmítku vystřídají.

Ať už budete mít krmítko koupené nebo vyrobené, přejeme vám, ať přiláká pozornost řady zajímavých opeřenců.